Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Το βυζαντινό Κάστρο του Βάρνακα.

Στα πλαίσια του προγράμματος<< Περπατώ με το παιδί μου>>, μαθητές, γονείς και δάσκαλοι του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε περίπατο - πεζοπορία στο βυζαντινό κάστρο του Βάρνακα την Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Στόχος μας η ομαδική άσκηση μέσα στο φυσικό περιβάλλον, η εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας μας και η ανάδειξη ιστορικών μνημείων του τόπου μας τα οποία πολύ λίγοι κάτοικοι έχουν επισκεφθεί.

Το Κάστρο χτίστηκε πιθανόν κατά τον 6ο μ. Χ. αιώνα, από απογόνους κατοίκων της αρχαίας Αλυζίας, μετά την παρακμή της λόγω της αναγκαστικής μετοίκησης της πλειοψηφίας των κατοίκων της στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη. Από τη θέση που βρίσκεται ελέγχει τα στενά των Γλωσσών και την είσοδο από την ενδοχώρα προς την παραλία και τον εύφορο κάμπο, καθώς και τη θάλασσα στο βάθος και την είσοδο προς τα χωριά που ιδρύθηκαν μετά την παρακμή της Αλυζίας, την Κανδήλα απ' τη μια και  τον Βάρνακα, την Μερδενίκου και το Αρχοντοχώρι από την άλλη.

Σώζονται αρκετά τμήματα του τείχους, διακρίνονται πολεμίστρες και το διάζωμα πάνω στο οποίο κινούνταν οι πολεμιστές. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι η θέα όλης της περιοχής και ιδιαίτερα το άγριο τοπίο με τις απόκρημνες πλαγιές στις Γλώσσες, τα άγρια βράχια και το ποτάμι στο βάθος.

Ετοιμαζόμαστε για τον περίπατό μας.

                                              Η άσφαλτος τελειώνει, αρχίζει η πεζοπορία.
                                   
                                           Έλεγχος της θάλασσας και του κάμπου από ψηλά.

                                                 Ο Βάρνακας και η Κανδήλα .
ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου