Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓΡΙΝΙΟΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ
Το φράγμα του Καστρακίου είναι το δεύτερο φράγμα στον ποταμό Αχελώο . Είναι χωμάτινο με εσωτερικό από άργιλο και επιφάνεια από κροκάλα για αποφυγή της διάβρωσης της επιφάνειάς του από τη βροχή. Κατασκευάστηκε το 1969. Έχει ύψος 95 μ. και μήκος 530 μ. Έχει σχήμα πυραμίδας , για να αντέχει τις πιέσεις που δέχονται τα τοιχώματα από τον όγκο του νερού, με πλάτος βάσης 380 μ. και κορυφή 8μ.
Με την κατασκευή του φράγματος δημιουργήθηκε η Τεχνητή λίμνη Καστρακίου με έκταση 28.000 τ.χμ. και όγκο νερού 1.000.000κυβ.μ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Στην αίθουσα παρουσιάσεων  παρακολουθώντας το έργο της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα.Το φράγμα σε μικρογραφία  Ο πίνακας ελέγχουμε με αμέτρητα όργανα παρακολούθησης των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών. Κλειδιά τεραστίων διαστάσεων.

Ο γερανός για τη μετακίνηση μηχανημάτων μεγάλου βάρους. 

Τέσσερις αγωγοί μεταφοράς νερού στις αντίστοιχες τουρμπίνες, με την κίνηση των οποίων  παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το φράγμα και το εργοστάσιο . Σε πρώτο πλάνο ο υπερχειλιστής του φράγματος.Στον παραδοσιακό ξενώνα Καστρακίου και στην αίθουσα Λαογραφικού Μουσείου.Στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα του μουσείου ήταν από την Αλυζία!!!

Ακρωτήριο από το Ηρώο του Ηρακλέους .
Χαρακτηριστικό δείγμα της πνευματικής  ευημερίας στην αρχαία Αλυζία είναι το αριστούργημα του περίφημου Λύσιππου «οι 12 άθλοι του Ηρακλέους» που έστησε στο τέμενος του Ηρακλή, το οποίο βρισκόταν στο πρώτο λιμάνι της πόλης, στο σημερινό «Βούλκο», δίπλα από το μικρό ναό της Αγίας Τριάδας. Αυτό το έργο περιελάμβανε δώδεκα αγάλματα με τους άθλους του Ηρακλή , τα οποία σύμφωνα με τον Στράβωνα, αρπάχτηκαν και μεταφέρθηκαν στη Ρώμη κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή. Αντίγραφα του μνημείου υπάρχουν σε πολλά μουσεία, όπως στο Παλέρμο της Ιταλίας.
Τα δύο ακρωτήρια που βρέθηκαν δεσπόζουν σε περίοπτη θέση στην κύρια αίθουσα του μουσείου κι εμείς νιώσαμε μεγάλη περηφάνια ως Αλύζιοι!

Στο Γήπεδο του Παναιτωλικού.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου