Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

                                                ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος  έχει ενταχθεί στο Θεματικό δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Είναι ένα διαπεριφερειακό δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από τις διοικητικές περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Από τον Δήμο μας συμμετέχουν τα δημοτικά σχολεία Μύτικα, Κανδήλας και Αστακού με συντονίστρια τη σχολική μας σύμβουλο κ. Πάσχου Αγγελική. Σκοπό έχει την ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής των κινδύνων κατά την πλοήγηση και την αποφυγή κινδύνων εθισμού. Το θέμα που διαπραγματευτήκαμε εμείς με τους μαθητές μας είναι: « Προστατεύουμε την ιδιωτικότητά μας – Δεν τα λέμε όλα σε όλους».

Στα πλαίσια αυτά την Τρίτη 5 του Μάη πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας επιμορφωτική ημερίδα  για τους γονείς   τους μαθητές.

Εισηγητής ήταν ο κ. Σουρής Εμμανουήλ, ψυχολόγος, από τη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Περ/ειας Δυτ. Ελλάδας. Ενημέρωσε τους γονείς και συζήτησε μαζί τους, καθώς  και στη συνέχεια με τους μαθητές, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την προστασία από τους κινδύνους κατά τη διάρκειά της.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρουσιάσαμε στους γονείς τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε με τους μαθητές μας κατά τη διάρκεια του προγράμματος  και τους παραδώσαμε δισέλιδο έντυπο υλικό με σχετικές οδηγίες και χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις για πληρέστερη ενημέρωση και βοήθεια, αν χρειαστεί.

                                                                      ΕΙΚΟΝΕΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ




                                                       
                                                                     Η ΑΦΙΣΑ ΜΑΣ



                                     Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ
Το διαδίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης. Είναι όμως και ένας κόσμος ανοιχτός σε όλους, καλούς και κακούς. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν τα πολλά οφέλη του διαδικτύου αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους από αυτό;
ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΛΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
 •  Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας προστατεύεται από λογισμικό ασφαλείας “firewall” καθώς και από ενημερωμένα λογισμικά για την καταπολέμηση των ιών (antivirus) και των προγραμμάτων κατασκοπείας (antispyware).
 •  Ενεργοποιήστε τα φίλτρα κατά των spam στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε και διατηρείτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση όσο πιο ιδιωτική γίνεται. Μη τη δημοσιεύετε αλόγιστα στο Διαδίκτυο. Αποφεύγετε μηνύματα από αγνώστους αποστολείς και φροντίστε να σαρώσετε τα συνημμένα αρχεία πριν τα ανοίξετε.
 •  Χρησιμοποιείστε στο έπακρο τις επιλογές γονικού ελέγχου που προσφέρουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας, ο πλοηγός, η μηχανή αναζήτησης και το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.
 • Εξετάστε τη χρήση συμπληρωματικού λογισμικού φιλτραρίσματος.
•  Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας συμπεριφέρεται παράξενα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό ή με τον πάροχο σύνδεσής σας  στο Διαδίκτυο, διότι υπάρχει περίπτωση να είναι μολυσμένος. Επίσης, ο πάροχός σας θα πρέπει να μπορεί να σας προσφέρει ειδικές συμβουλές για γονείς.
 Πηγή και περισσότερο υλικό στην ιστοσελίδα:http://saferinternet4kids.gr/  Αρχική σελίδα - ΓΟΝΕΙΣ
•  Όποτε μπορείτε, κάνετε παρέα στα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συζητήσετε άμεσα οποιοδήποτε θέμα προκύψει και να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Το να μαθαίνετε μαζί είναι μια ευχάριστη πρόκληση.
•  Θυμηθείτε ότι αυτές οι συμβουλές αφορούν και εσάς και τα παιδιά σας. Ενθαρρύνετέ τα να σας αναφέρουν οτιδήποτε τους φαίνεται παράξενο.   
Βρείτε το χρόνο να ανακαλύψετε πώς περνούν τα παιδιά σας το χρόνο τους και πώς επικοινωνούν με φίλους τους στο Διαδίκτυο.
•Διδάξτε τα πώς να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή:
Δημιουργώντας ασφαλή προφίλ με ενεργοποιημένες ρυθμίσεις απορρήτου. Προστατεύοντας τους κωδικούς πρόσβασής τους. Επικοινωνώντας μόνο με ανθρώπους που γνωρίζουν στον πραγματικό κόσμο.
 Ζητώντας τη συγκατάθεσή σας πριν δημοσιεύσουν φωτογραφίες του εαυτού τους ή  της οικογένειάς σας, του σπιτιού, του σχολείου τους, κλπ.
 Δίνοντας προσωπικά στοιχεία, όπως τον αριθμό του τηλεφώνου τους, τη διεύθυνσή  τους, το όνομα του σχολείου τους, κλπ. μόνο σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά στον πραγματικό κόσμο.  
 • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις δραστηριότητές τους.
• Βεβαιωθείτε ότι όλοι σας γνωρίζετε πώς να αρνείστε ή να αποκλείετε μια επαφή από τη λίστα επαφών σας.
 • Καλλιεργείστε δεσμούς εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας διαβεβαιώνοντας τα ότι μπορούν να σας μιλήσουν ακόμη και για τα λάθη τους, ώστε να αναζητήσετε μαζί τις κατάλληλες λύσεις! Τα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι της μάθησης

                                          Ο ΚΑΝΟΝΑΣ «3-6-9-12»
Ο Serge Tisseron είναι Γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος, από τους πιο γνωστούς στη χώρα του. Δίνει κατευθύνσεις έρευνας στο πανεπιστήμιο University Paris 7 Denis Diderot.
Το 2008 ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει, «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12″. Το 2011 η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχτηκε την πρόταση. Διαβάστε περισσότερα για τον κανόνα στη σελίδα: (https://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/ti-einai-o-kanonas-3-6-9-12-gia-ta-paidia-kai-tin-othoni


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
 Πλοηγηθείτε στο Διαδίκτυο με ασφάλεια! Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του, γνωρίζοντας τους κανόνες ορθής χρήσης. Ενημερωθείτε για τους πιθανούς online κινδύνους και μάθετε πώς μπορείτε να τους αποφεύγετε και να προφυλάσσετε εσάς και τα παιδιά σας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.saferinternet.gr
Αναφέρετε ύποπτο / παράνομο περιεχόμενο ή ύποπτη /παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου: http:// www:safeline.gr
ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15»
Εάν το Διαδίκτυο δυσκολεύει τη ζωή του παιδιού σας, ζητήστε βοήθεια. Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο
 800 11 800 15 καθημερινά, 9:00 15:00 (χωρίς χρέωση για αστικά και υπεραστικά), ή στείλτε μας μήνυμα στη διεύθυνση: help@saferinternet.gr
Μάθετε περισσότερα για τα διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια και για το σύστημα PEGI: http://www.pegi.info/gr/ http://www.pegionline.eu/el/
Βρείτε την άκρη της γλώσσας του chat από τις παρακάτω σελίδες: http://www.transl8it.com hetlingo.com helpline_new

            http://saferinternet4kids.gr/  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου