Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΔΡΟΜΗ  ΣΤΟΝ  ΚΑΛΑΜΟ

Γονείς, μαθητές, δάσκαλοι του σχολείου μας και φίλοι μας φυσιολάτρες, πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στον Κάλαμο, σήμερα Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.
Ο Κάλαμος κατά την επανάσταση του 1821 αποτέλεσε καταφύγιο για τις οικογένειες αγωνιστών από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, ακόμα και από την Πελοπόννησο, μιάς και τελούσε υπό αγγλική κατοχή. Έφτασε να φιλοξενεί μέχρι 60.000 κατοίκους. Εδώ μεταφέρθηκαν γυναικόπαιδα από το Μεσολόγγι  κατά την πολιορκία του από τους Τούρκους , από εδώ εφοδιάζονταν οι Μεσολογγίτες με  τρόφιμα και άλλα εφόδια πριν τον οριστικό αποκλεισμό και εδώ κατέφυγαν αγωνιστές που σώθηκαν μετά την ηρωική Έξοδο. Γι' αυτή του την προσφορά ο Κάλαμος έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Με το πλοίο της γραμμής φτάσαμε στην Επισκοπή, αποβιβαστήκαμε και ο  περίπατός μας άρχισε.
Πρώτη στάση στο ενετικό κάστρο , το οποίο χτίστηκε πιθανότατα  τον 14ο αιώνα , καθώς τα Επτάνησα αποτέλεσαν υπερπόντιες θαλάσσιες κτήσεις της ενετικής Δημοκρατίας από τα μέσα του 14ου ως τα τέλη του 18ου αιώνα. Μπαίνουμε από την κυκλική πύλη και  βλέπουμε τις επιβλητικές καμάρες με τις πολεμίστρες στο κέντρο. Εδώ λέγεται πως έχει ταφεί η μητέρα του Γ. Καραϊσκάκη, ο τάφος της όμως δεν έχει βρεθεί. Συνεχίζουμε για το χωριό του Καλάμου.

Δύο ώρες μέσα στο πανέμορφο δάσος , στα καταπράσινα πεύκα , τις ευωδιές της φύσης, θυμάρι, φασκόμηλο, δάφνες, σκινάρες και τα πρώτα κυκλάμινα, αγναντεύοντας από μακριά τον Μύτικα και φτάνουμε στο χωριό. Μετά από ένα καφεδάκι στο λιμάνι, ξεκινάμε για την παραλία της Αγραπιδιάς στην άλλη πλευρά του νησιού.Τα παιδιά ξετρελαίνονται φτάνοντας στην αμμουδιά και αρχίζουν αμέσως τις βουτιές.
Το μεσημεράκι παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής χαρούμενοι και γεμάτοι από πράσινο, γαλάζιο, φιλία, συντροφικότητα και θαυμασμό για τον τόπο μας που έχει τόσες ομορφιές τριγύρω να μας προσφέρει.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου