Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Επίσκεψη στα τείχη της αρχαίας Αλυζίας στην Κανδήλα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΑ  ΤΕΙΧΗ  ΤΗΣ  ΑΡΧΑΙΑΣ  ΑΛΥΖΙΑΣ  ΣΤΗΝ  ΚΑΝΔΗΛΑ

Ολόκληρη την Αλυζία περιέβαλε ισχυρό τείχος, το μήκος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 3 χμ.. Η συνολική ασφαλισμένη έκταση υπολογίζεται στα 435 στρέμματα, περίπου. Μερικά τμήματα του τείχους είναι χτισμένα με το τραπεζιόσχημο σχήμα δόμησης , ενώ άλλα με το πολυγωνικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι εργάστηκαν διαφορετικά συνεργεία ή στο ότι χτίστηκε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Σήμερα σώζονται πολλά τμήματα του τείχους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος έχει καταστραφεί με το πέρασμα των χρόνων. Πέτρες του τείχους βλέπουμε διάσπαρτες σε πολλά σημεία, μερικές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί για το φράξιμο κήπων και σε κάποια σημεία το αρχαίο τείχος αποτελεί τη βάση για την περίφραξη σύγχρονων σπιτιών
Τα τείχη περιελάμβαναν τρεις παράλληλες αντηρίδες οι οποίες ενώνονταν μεταξύ τους με 19 τετράγωνους πύργους κτισμένους σε κανονική απόσταση μεταξύ τους. Στον κορυφαίο πύργο των τειχών, βόρεια της Κάτω  Κανδήλας, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πυργιώτισσας, όπως ονομάστηκε λόγω της θέσης της.
Σήμερα περπατήσαμε κι εμείς στην Κανδήλα δίπλα στα τείχη, ανεβήκαμε στην << Πριώτισσα>>, όπως την αποκαλούν στο χωριό και με ξεναγό τον κ. Βασίλη και τους δασκάλους μας μάθαμε πολλά πράγματα ιδιαίτερα για την ιστορία του τόπου μας, αλλά  και για τους αρχαίους προγόνους μας γενικότερα.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου